Nefes, günlük doğal akışında herhangi bir müdehale gerektirmeyen sadece bir olma halidir. Bunu gün içinde nefesimizi tuttuğumuz ya da nefessiz kaldığımız anlarda anlayabiliriz. Böyle anlarda nefese müdehale ederiz ve kendi normal akışından çıkarmış oluruz. Her nefese bilinçli ya da genellikle bilinçsiz müdehaleler yaptığımızda bedenizmize fiziksel – zihinsel – ruhsal hasarlar bırakırız. Bu hasarlar başlangıçta çok çok küçük olduğu için anlaşılmaz; fakat gün geçtikçe etki alanı artacağından önce fiziksel bedenimizde ağrı, sıkışma sonra zihinsel hareketliliğin artması, duygusal patlamalar, ruhsal bazı rahatsızlıkların başlangıcı gibi ortaya çıkmaya başlar.
Peki nedir Nefes 101? Bedenimizde nefes deyince ilk önce aklımıza enerji bedenimiz, auramız, chi enerjimiz gelmelidir. Nefes bir solunum değildir. Bütün bedeni saran enerji akışıdır. Her hücrenin oksijenlenmesidir.
Solunumdan farklı olan nefesin akışı için; Nefes terapistleri eşliğinde yapılan nefes seanslarında ki nefesin ABCsine bakalım. Nefesin ABC’sinde, A:Karın nefesidir. Göbek deliğimizin iki parmak altı gibi tarif edebileceğimiz bu alan (Aynı zamanda sakral çakramıza denk gelir.) nefes alırken şişmeli ve nefes verirken inmelidir. Karın nefesinizi hergün kontrol etmenizi tavsiye ederim. Bizim bu dünyada eylemde kalma, iş yapma, mutlu hissetme, güçlü hissetme, dünyaya köklenme, orgazm olma, arzularımızın ve duygularımızın hepsi karın nefesimizden geçer. Öncelikle burada insan olmanın getirdiği temel eylemleri yerine getirmeliyiz ve bunların hepsinde kuvvetli bir karın nefesine ihtiyaç duyarız.
Nefesin B’si bağlantıdır. Bağlantılı nefes almak, nefes almadan ve nefes vermeden önce arada hiçbir boşluğun olmaması demektir. Nefesin bir daire gibi sürekli devam etmesidir. Gün içerisinde 86.400 kere nefes alıp veririz ve her nefesten sonra minik bir es vererek vücutta yavaş yavaş ölümü yaşarız. Tasavvufta buna her gün 86.400 kez ölürüz ve her nefeste yeniden doğarız derler. Bağlantılı nefes sayesinde vücudun nefes kapasitesini ve kalitesini düzenlemiş oluruz. Meditasyonlara geçmeden önce 5-10dk kadar bağlantılı nefes yapmak (ters nefesiniz varsa lütfen önce bir nefes terapistiyle çalışma yapın) thetha alanına geçişte en hızlı hazırlayıcıdır.
Bağlantılı nefesten sonra nefesin uzaması haline gelinir. Nefesin C’si diye adlandıracağımız bu alanda nefes almak uzun ve derin, nefes vermek ise kendiliğinden ve doğal akışında gerçekleşir. Bu alana geçiş yapabilmek için bağlantıya geçmek şarttır. Zihin, ben derin nefes alabiliyorum ve rahatlayabiliyorum diyebilir. Burada anlatılmak istenilen derin nefes alırken bir çaba sarfetmeden vücudun kendi kapasitesinin genişlemesi halidir. Nefes verirken de herhangi bir müdahalede bulunmadan nefesin kendiliğinden çıkması halidir.
Her gün karın nefesini kontrol ettikten sonra, 5dk bağlantılı nefes almak ve ardından bırakma halini deneyimlemek bizleri daha hızlı bir şekilde varlığımızla bütünleşme haline sokacaktır.
Aşk’la,
Melis Işık